Kazachstan

Charyn Canyon

De Charyn Canyon is 80 km lang en is vernoemd naar de rivier de Charyn, die er doorheen stroomt. De canyon ligt zo'n 200 km ten oosten van Almaty, vlak bij de Chinese grens. Het wordt ook wel de "canyon of de castles" (canyon van de kastelen) genoemd, omdat de rotsformaties soms op kastelen lijken. De canyon doet enigszins denken aan de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Het schijnt ook mogelijk te zijn om door de Canyon te raften, maar de tocht heeft de hoogste moeilijkheidsgraad en is alleen  geschikt voor de zeer ervaren rafters. Je kan ook een heel stuk de canyon inlopen, tot aan de rivier.

 

Het Assy Plateau 

Het Assyplateau is gelegen op 15 km van de Turgenravijn. (2700m boven de zeespiegel). Dit plateau strekt zich uit over een lengte 60 tal km. Op deze vlakte vestigen zich tijdens de warmere maanden tal van nomaden. In hun typische yurten blijven ze enkele maanden bij hun runderen die grazen op deze vlaktes. Ook is er een zonne observatorium gelegen op dit plateau.

De stad Almaty

De stad heette in Tsaristisch Rusland Verny en van 1921 tot 1994 was de officiële naam Alma-Ata. Sindsdien is de officiële naam Almaty.

Tot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan en daarna werd Astana de hoofdstad. De Kazachse naam Almaty betekent rijk aan appelen of volgens minder aangehaalde bronnen sterke berg.

Ten tijde van de voormalige Sovjet-Unie heette de stad Alma-Ata, wat zich verkeerdelijk liet vertalen als grootvader-appel. In de omgeving van de stad is wel een flinke diversiteit aan appelen te vinden.

De meeste inwoners zijn etnische Russen. Kazachen vormen ook een grote groep. De stad is herhaaldelijk geteisterd door aardbevingen en modderstromen.

Er staat één van de hoogste tv-torens ter wereld, de Tv-toren van Alma-Ata.

Copyright Hein Barbe 2012

Nadat we vorig jaar naar het mooie Albanie zijn geweest, trekken we dit jaar terug richting noord. Grenzend in het noorden aan Rusland, in het zuiden Kirgizië en in het oosten aan China doen we een rondreis in een van de meest oostelijke punten van Kazachstan. Een combinatie van wandeltochten, offroad routes en bezoeken aan enkele steden/dorpen proberen we ons wat indrukken op te doen van deze niet toeristische trekpleister. Alhoewel, dankzij de film "Borat" komen toch heelwat mensen een kijkje nemen in dit toch wel heel mooi onbekend land. Nadat we  een vlucht van 3.20u hebben gemaakt met tussenbestemming Istanbul, nemen we een 6.20u durende vlucht met eindbestemming Almaty. Van daaruit trekken we een 8-tal dagen rond.

Kazachstan is qua oppervlakte zo groot als West-Europa, maar alleen al Nederland heeft 160.000 meer inwoners. In 1991 riep het als laatste Sovjetrepubliek de onafhankelijkheid uit. Voor die tijd werd de steppe vooral gebruikt als proefgrond voor atoombommen en eerder werden politiek dissident Leon Trotski en schrijver Fjodor Dostojevski hier naartoe verbannen. Voordat de Russen kwamen, bestond Kazachstan niet als zelfstandig land. De mensen leefden in stammen en trokken als nomaden over steppes. Steden, regeringen en wetten zijn hier een Russische uitvinding. Almaty, de grootste stad van het land werd gesticht als Russisch fort en is amper honderd jaar oud.

Tocht naar het "Big Almaty Lake”

Op zo'n anderhalf uur rijden ten zuiden van Almaty ligt het Big Almaty meer, een klein stuwmeer. Dit meer ligt op een hoogte van ca 2500 meter. Iets hoger in de bergen ligt een sterrenwacht/ observatorium, dat duidelijk stamt uit de Russische tijd. Als je nog verder naar boven rijdt, tot een hoogte van ca. 3300 meter, dan kom je een vies vervallen dorpje tegen. In dit dorpje wonen mensen, die ogenschijnlijk in een mijn werken, die iets hoger in de bergen ligt. Het woonblok is duidelijk van Russische architectuur.

Voorbij het dorp begint een bergpad, dat uiteindelijk uitkomt bij de "Great Almaty Peak", een berg van 3960 meter hoog. Het behalen van de top van deze berg is meer iets voor bergbeklimmers. Als wandelaar kan je wel een heel eind komen (tot bijna 3500 meter) en de uitzichten zijn spectaculair.

Altyn-Emel National Park

In het uitgestrekte park valt veel te bewonderen: het dierenleven,  goede k

ansen om wilde ezels (kurgan) en steppe antilopes (djeiran) te zien. Daarnaast bevindt zich hier al eeuwen lang, ver weg van de woestijn, zomaar een drie kilometer lange zandduin, de zogenoemde Zingende duin.

Ook de geschiedenis heeft hier haar sporen achtergelaten. In Altyn Emel bevinden zich duizenden jaren oude rotstekeningen alsmede de dodenstad Besshatyr uit de Skytische periode.

In het oosten ligt Nationaal Park Ile-Alatau. De stad is ook bekend  vanwege een hooggelegen ijsbaan genaamd Medeo. In het verleden werden er vele wereldrecords geschaatst; sinds de bouw van overdekte ijsbanen in de jaren tachtig is deze openluchtbaan echter minder belangrijk geworden. In 2011 wordt hier wel het Bandy toernooi van de Aziatische Winterspelen gehouden.

Op 11 maart 2010 stortten twee dammen in de nabijheid van Alma Ata in. Hierbij hebben honderden inwoners het leven gelaten. Oorzaak was de druk van smeltwater na zware sneeuwval.

Groeten Hein.