West USA

United States of America - 2008

23-daagse rondreis doorheen het westen van de USA.

Op 19 juli zijn we vertrokken vanuit Zaventem richting het westen. Na een vlucht van ongeveer 8 uur zijn we geland op de luchthaven JFK in New York. Een 3tal uur later zijn we verder gevlogen naar Salt Lake City. Onze huurwagen stond ter beschikking, ons hotel was geboekt. Onze reis kon beginnen. Een planning werd vooraf gemaakt alsook alle overnachtingen werden vooraf geboekt. Dit om geen tijd te moeten verspillen om motel of hotel te vinden om de nacht door te brengen. Amerika is een groot land en om toch een stukje van dit prachtig land te zien raad ik iedereen aan om een planning op voorhand te maken.

Hieronder kan je een plannetje zien wat onze rondreis omvatte.

Per bezienswaardigheid probeer ik jullie een idee te geven wat er zoal te zien is . Het is natuurlijk een onbegonnen werk om dit allemaal in kaart te brengen. Een korte uitleg wordt gegeven over de streek. Daaraan gekoppeld een korte fotoimpressie. Om dit alles perfect te zien, zou ik zeggen verwen uzelf met een rondreis te organiseren naar deze verschillende bezienswaardigheden.(terug naar het begin)

Grand Teton National Park.

De Grand Teton Mountains vormen een van de jongste bergketens van Noord-Amerika. Er zijn 12 pieken die hoger zijn dan 3650 meter; de hoogste is Grand Teton met een top van 4.198 meter. Het gebergte is ontstaan naast een breuklijn in de aarde; aan de westzijde van de breuklijn werd de aarde omhooggedrukt, aan de oostzijde zakte de aarde juist naar beneden. De 130 kilometer lange Teton Range heeft dan ook geen voorgebergte, de bergen rijzen direct naast de vloer van de vallei omhoog. Nog maar 15.000 jaar geleden hebben gletsjers de canyons tussen de bergpieken geslepen. De tongen van de gletsjers hebben ook de vallei bereikt, waardoor zich veel mooie meren hebben gevormd. De Jackson Hole vallei is 72 kilometer lang en 10 tot 20 kilometer breed, en er leven hier erg veel vogels en wilde dieren, waaronder zwarte beren, grizzlyberen, elanden, prairiewolven enzovoort. In het park worden erg veel activiteiten georganiseerd op het gebied van watersport, wintersport, bergsport ed. Maar ook voor de toerist die vooral komt voor mooie uitkijkpunten en eenvoudige natuurwandelingen heeft het park veel te bieden.

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is om meerdere redenen het pronkstuk van de Amerikaanse nationale parken. Het is het oudste nationale park ter wereld, tweederde van alle geisers ter wereld is er verzameld, het is het enige gebied in Noord-Amerika waar bizons nog vrij rondlopen en het kent de grootste variëteit aan wild in continentaal Amerika (de Verenigde Staten zonder Alaska en Hawaï).Yellowstone is eigenlijk meerdere parken in één. De verschillen tussen de diverse delen van het park zijn enorm. Zo zijn er stukken met bergen van boven de 3000 meter, terwijl je er ook glooiende dalen en diepe canyons, onderbroken door watervallen, vindt.En verspreid over heel Yellowstone liggen allerlei vreemde thermale verschijnselen, de grootste concentratie geothermische sites ter wereld, met meer dan drieduizend geisers, fumarolen en hete bronnen.Niet voor niets bezoeken jaarlijks zo'n 3 miljoen mensen het gebied. In de zomer kan het bij bekende punten zoals de Old Faithfull behoorlijk druk worden, maar zodra je een beetje de wildernis intrekt heb je het gevoel de enige bezoeker te zijn. Je kan kilometers wandelen zonder iemand tegen te komen.

Crazy Horse

Minder dan 20 mijl van Mount Rushmore, wordt al 60 jaar gewerkt aan een indiaanse versie Crazy Horse memorial. Mensen uit de buurt hebben nogal eens de neiging dit als niet interessant, kun je ook vanaf de weg zien, weg te wuiven.

Echt zonde, voor ons het meest indrukwekkende in de omgeving. Het beeldhouwerk Mount Rushmore past wat afmetingen betreft in de haren van de kop van Crazy Horse! Er is ook een erg interessant museum bijgebouwd waar de famile Ziolkowski onder andere de financiering van dit gebeuren mee probeerd te regelen. Wij waren er in juli. De moeite waard.

Mount Rushmore

Vier presidenten in de Blackhills

Vanaf een bergrug in de Blackhills in South Dakota in de Verenigde Staten van Amerika kijken vier presidenten op ons neer. Dit beeldhouwwerk behoort tot de grootste kunstwerken, want de attractie meet 18 bij 138 meter.

Doune Robinson

In 1923 bedacht de advocaat Doune Robinson, dat door de bouw van een kolosaal kunstwerk in de bergen meer toeristen naar zijn geliefde South Dakota zouden kunnen worden gelokt.

Voor de uitvoering benaderde Robinson de beeldhouwer Gutzon Borglum en samen gingen zij op zoek naar financiers.

Financiering

Aanvankelijk dacht Gutzon Borglum, dat het vinden van de 500.000 dollar voor de uitvoering van het project niet moeilijk zou kunnen zijn. Dit viel echter zwaar tegen. Net op tijd, een maand voor een financiële crisis de aandelenbeurzen deed wankelen, werd het wetsvoorstel goedgekeurd, dat voorzag in de financiering van de helft van de geraamde kosten. De rest zou uit particuliere fondsen moeten worden opgebracht.

Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln

Overtuigd, dat de financiering wel goed zou komen, begon Gutzon Borglum aan het project. Allereerst werd op basis van de bewerkbaarheid van het gesteente de berg uitgezocht, waar het kunstwerk moest komen. Het fijnkorrelige gesteente van Mount Rushmore bleek het meest geschikt. Borglum begon met het hoofd van George Washington, omdat hij vond, dat deze president het kunstwerk moest domineren. Nadat dit portret klaar was werden de andere presidenten, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln aangebracht.

Hardheid van het gesteente en geldproblemen

Door de hardheid van het gesteente en geldproblemen schoot het werk niet op. Soms waren meer dan zeventig mijnwerkers en steenhouwers aan het werk, maar op andere dagen stond Gutzon Borglum er alleen voor.

Door deze vertragingen was het kunstwerk nog lang niet klaar, toen Gutzon Borglum in het voorjaar van 1941 overleed. Toch werd het project door zijn zoon Lincoln nog in hetzelfde jaar afgemaakt.

Rushmore is een nationaal monument

Sindsdien trekt het Rushmore National Monument jaarlijks miljoenen toeristen naar deze afgelegen streek in het midden van Amerika.

Great Sand Dunes

In het zuiden van de staat Colorado, in de afgelegen San Luis Valley, liggen de hoogste zandduinen van de Verenigde Staten. De achtergrond van dit landschap wordt gevormd door de ruige Sangre de Cristo Mountains, die behoren tot de bergketen Rocky Mountains. De duinen hebben een oppervlakte van 80 km² en bereiken op sommige plaatsen een hoogte van meer dan 200 meter. Direct aangrenzend aan het Nationale Park ligt het Great Sand Dunes National Preserve, een prachtig alpine natuurgebied met o.a. zes bergpieken van ruim 4.000 meter hoog.

Taos Adobe

Taos Pueblo is het enige nog bestaande gemeenschap van de Amerikaanse inheemse volkeren. Er leven ongeveer 150 indianen in de oude huizen van Adobe. Het oorspronkelijke huis naar de Indianen levende Coloradské platform in Arizona en New Mexico is gebouwd rond het jaar 1000 AD. Het bestaat uit woon-en ceremoniële gebouwen.Taos Pueblo ligt op de lijst van Wereld Erfgoed en UNECSO en de VS nationaal cultureel monument.

Monument Valley

Monument Valley is misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in het zuidwesten van Amerika. Het silhouet van de eenzame rode rotsen, omgeven door een lege, weidse vlakte, heeft als decor gediend bij tientallen films en vele commercials. Het grootste deel van het park ligt in Arizona, de meest noordelijke punt hoort bij de staat Utah.

Miljoenen jaren geleden bevonden zich in dit gebied veel meer rotsen, die bestonden uit diverse soorten gesteente. De zachtere lagen zijn door erosie weggesleten, waardoor zich de zogenaamde mesa’s hebben gevormd. Dit zijn brede rotsen die aan de bovenkant plat zijn. Het voortdurende erosieproces zorgt ervoor dat ook een mesa zeer langzaam wegslijt. De hardere bovenlaag slijt minder snel dan de zachtere zijkanten, een mesa wordt daardoor dus steeds smaller. Als de breedte van rots uiteindelijk kleiner is dan de hoogte, is het niet langer een mesa, maar een butte. Ook de butte slijt langzaam weg, totdat er een spire overblijft, een rotsnaald. Die uiteindelijk langzaam geheel zal verdwijnen.

Monument Valley is een Navajo Nation Tribal Park, dat betekent dat het behoort tot het grondgebied dat wordt beheerd door de Navajo Indianen. Sommige families wonen al generaties lang in dit gebied, en zij houden de tradities van hun voorouders in ere. Voor deze Indianen vormt het toerisme een belangrijke vorm van inkomsten.

Antelope Canyon

Lake Powell is een kunstmatig meer in de staat Arizona dat wordt gevormd door de Glen Canyon Dam, in de Coloradorivier. Rondom het meer ligt het park Glen Canyon National Recreation Area waar veel canyons en oude indianen rotsschilderingen te zien zijn. Je kunt via de hotels die aan het meer liggen een boottocht van ca 3 uur maken over Lake Powell. DOEN!!! Je vaart deels de Antelope Canyon in vanaf de buitenkant . Iets ten zuiden van het meer bevindt zich de Horseshoe Bend van de Colorado. De meest dichtbij gelegen plaats is Page. Een absolute aanrader!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Grand Canyon

Een van de bekendste Nationale Parken is de Grand Canyon in Arizona. Het wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen der natuur.

Miljoenen jaren geleden werd hier een deel van de aardkorst omhooggedrukt; daardoor ontstond het Colorado Plateau waar de Grand Canyon nu een onderdeel van is. De Colorado River heeft zich gedurende de laatste 6 miljoen jaar een weg gebaand door de  rotslagen van het Colorado Plateau, waarbij het gesteente steeds verder werd (en nog steeds wordt) weggeslepen. Omdat elke rotslaag weer uit een ander soort gesteente bestaat, zijn de effecten van de kracht van het water overal verschillend. Hierdoor is een gecompliceerd stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen ontstaan. Behalve het water van de Colorado River hebben ook andere eroderende krachten, zoals vorst en de wind, veel invloed gehad.

Het Nationale Park wordt door de kloof in twee helften verdeeld, die hemelsbreed maar 16 kilometer van elkaar zijn verwijderd. Maar als je met de auto van de zuidzijde (de South Rim) naar de noordzijde (de North Rim) wilt rijden, dan moet je een afstand van maar liefst 315 kilometer afleggen!

Je kan de Grand Canyon bekijken vanaf de verschillende uitkijkpunten aan zowel de South Rim als de North Rim. Dit is vooral erg mooi als de zon opkomt of ondergaat, je ziet dan de prachtige kleuren in de ravijnwanden, die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van mineralen. Het is ook mogelijk om via wandelpaden in het ravijn af te dalen; als je helemaal tot aan de bodem wilt gaan moet je daarvoor minimaal twee dagen uittrekken.

Upper Antelope Canyon werd in het jaar 1931 ontdekt door het 12-jarige meisje Sue Tsosie. Haar volk, de Navajo Indianen, noemden de kloof “Tse Bighanilini”, dat betekent: “de plaats waar water door rotsen stroomt”. De Navajo’s hebben de vondst van de canyon jarenlang geheim gehouden. Upper Antelope Canyon ligt binnen in een hoog, rood zandstenen plateau; de ingang is een smalle opening die je niet het idee geeft dat er iets bijzonders te zien zal zijn. Maar dat verandert direct nadat je naar binnen loopt, je bevindt je dan in een magische wereld tussen glooiende zandstenen wanden, die prachtige kleuren krijgen in het gefilterde zonlicht. Vooral rondom het middaguur is de lichtinval perfect.

Upper Antelope Canyon is ongeveer 90 meter lang, en de wanden zijn gemiddeld zo’n 40 meter hoog. De zanderige bodem is grotendeels vlak.

Lake Powell

The Hooverdam

Op iets minder dan 50 km. van Las Vegas vind je de Hoover Dam, een reusachtige betonnen dam die hier begin jaren ’30 werd aangelegd over de Colorado River. De dam is vernoemd naar Herbert Hoover, die in die tijd president was. Voordat de impossante dam werd aangelegd, waren er regelmatig overstromingen. De Hoover Dam zorgt voor de water- en elektriciteitstoevoer aan de staten Nevada, Arizona en California. De dam is een prachtig voorbeeld van Art Deco-bouwstijl.

Las Vegas, is de ‘entertainment capital of the world’ en gokstad bij uitstek. Het draait in Las Vegas natuurlijk voornamelijk om de casino’s en het gokken, maar ook als u niet een gokje waagt kijkt u hier uw ogen uit! ’s Avonds veranderen de hotels aan ‘The Strip’, die ieder hun eigen thema hebben, in pretparken met shows en attracties. Neem de Manhattan Express in het New York New York hotel, een gondel in The Venetian of zie de tijgers in Le Mirage. Het uitgaansleven gaat hier dag en nacht door, maar de lichten ’s avonds zijn het meest spectaculair. Zeker de moeite waard is Fremont Street in downtown Las Vegas, ’s avonds wordt dit voetgangersgedeelte verlicht door een lichtshow van meer dan 2 miljoen lampjes! Vanuit Las Vegas kunt u tevens rondvluchten maken boven The Grand Canyon, Bryce Canyon en Monument Valley. Las Vegas, een stad van extremen waar altijd iets te beleven valt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zion National Park

Las Vegas

.....the fabulous

Las Vegas valt eigenlijk niet te beschrijven, Las Vegas moet men beleven! Het is een uitzonderlijke stad, waar het vele entertainment zich voornamelijk 's avonds afspeelt. Deze stad in de woestijn, is uitgegroeid tot gokparadijs nummer één. De vele hotels hebben allemaal een speciaal thema en een casino!

Het Zion Natinal Park kan gratis met een pendelbus bereikt worden. Het is aan te bevelen om in het park de kans te grijpen af te koelen in de Virgin River waar men tot aan de knieën door waden kan en de rotswanden wel 600 meter boven het hoofd uitsteken. Het belangrijkste kenmerk van het prachtige Zion National Park, en tevens de voornaamste trekpleister, is Zion Canyon. Een 24 km lang en 800 meter diep ravijn met zijkloven, rijke vegetatie, en steile rotswanden van de Virgin River. In Zion NP zijn ruim 800 plantensoorten te vinden evenals 380 verschillende diersoorten (waaronder 75 soorten zoogdieren, 271 vogels, 32 reptielen en amfibieën en 8 vissoorten. Het gebied dat nu Zion NP omvat is ruim 250 miljoen jaar oud, en onstaan toen enorme Vulkaanuitbarstingen het gebied begonnen te vormen. Het overgrote deel van de rotsformaties kan men zien door de Zion Scenic Drive te volgen. Een prachtige rit door Zion canyon is dan gegarandeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bryce Canyon

De Bryce Canyon,  gevormd  door  water  en  wind. Bryce dankt zijn kleuren aan  een laag zandsteen waar verschillende soorten mineralen in zitten. Het is een laag in de grond die hier aan de oppervlakte komt, door erosie  van wind  en water is het zachte  losse zand weggespoeld en bleven de hardere lagen in de vorm van zuilen ( hoodoos ) staan. Het park, een plateau, ligt op  zo'n 3000 meter hoogte. In de wintermaanden zijn sommige gedeelten van het park door sneeuwval gesloten.

Door  het park  loopt  een 16 mile lange verharde doodlopende weg. Vanaf  de  rand  kun  je het hele park goed bekijken, maar een  van de trails lopen zal je zeker belonen met  een  prachtig uitzicht. Een favoriet  en aanrader  is de Navajo Loop Trail. Een  korte pittige wandeling tussen de zandzuilen.

Copyright Hein Barbe 2012